skip to Main Content

Metsään meni – kameralla kuvaten, läsnäolosta nauttien

Välillä kiipeilen kiville ja kannoille. Välillä kurkottelen niin ylös kuin vain yletän ja välillä polvistun mättäälle tai menen mahalleni. Miten kauniita värejä, miten upeita muotoja – luonnon taideteoksia!

Katselen kohdetta hetken ja ihailen luonnon luomaa kauneutta. Huomaan hymyn nousseen kasvoilleni. Miten kaunis luontomme onkaan! Nostan kameran ja otan kuvan. Otan toisenkin. Kallistan kameraa hieman eri kulmaan ja otan kuvan. Ja ennen kaikkea olen tässä hetkessä. Nauttien, kokien ja tuntien.

Olen vuosia tehnyt erilaisia hetkessä olemisen harjoitteita eri tavoin ja eri ympäristöissä. Ympäristönä luonto toimii minulle parhaiten. Nautin siitä, kun saan kulkea ja samoilla luonnossa ilman suorittamista, kadottaen ajantajun ja tarkkaillen luonnon tarjontaa eri aistien kautta. Nautin myös siitä, että voin tallentaa kokemaani kameran avulla. Näin voin tarvittaessa palata kokemaani myöhemmin.

Tänään olin taas viettämässä kiireetöntä aamua ja mieleeni tuli, miten oiva työhyvinvointia edistävä menetelmä kameran kanssa samoilu luonnossa on. Tämän ajatuksen pohjalta minulle tuli tarve jakaa tämä vinkki juuri sinulle, joka kaipaat pientä breikkiä tekemisen keskelle ja ajatusten virtaan.

Tämä on kenties hieman erilainen läsnäoloharjoite, koska harjoitteen aikana tunnelma ja tunteet tallennetaan kuvauksen yhteydessä valokuvaan. Kuvan kautta voit myöhemmin matkata takaisin juuri kyseiseen hetkeen. Voit hyödyntää ottamiasi kuvia juuri sellaisina hetkinä, kun kaipaat pientä irtiottoa tekemiseen, mutta et voi lähteä esimerkiksi kävelylle luontoon. Muistathan, että harjoitteessa ei tarvitse suorittaa, vaan tarkoituksena ensi sijaisesti pysähtyä ja kokea. Keskittyä vain siihen kaikkeen, mitä juuri sillä hetkellä näet, koet ja tunnet.

  1. Pue päällesi sään edellyttämällä tavalla ja suuntaa matkasi kohti luontoa.  Muistathan ottaa puhelimesi (tai kamerasi) mukaan.

 

  1. Pysähdy hetkeksi ennen kuin menet metsään/puistoon. Anna painosi jakautua molemmille jaloillesi ja tunne maa jalkojesi alla. Katsele hieman alaviistoon ja huomioi hengityksesi. Hengitä nenän kautta sisään ja huulten raosta ulos kolme-viisi hengityskierrosta. Anna hengityksen kulkea omassa vapaassa ryhmissään ja seuraa hengityksesi kulkua. Lopuksi vedä raikasta ilmaa sisään ja huokaise uloshengityksellä. Olet valmis jatkamaan matkaa.

 

  1. Kulje luonnossa/puistossa/metsässä hitaasti ja päämäärättömästi. Katsele ympärillesi. Huomioi luonnon kauneutta ja värejä. Viivähtele etenkin pienten kohteiden äärellä. Hiljenny kauneuden ääreen ja katsele eri kohteita hyväksyvin, ihailevin ja arvostavin katsein. Huomioi, mitä tunnet.

 

  1. Ota puhelimesi/kamerasi esille ja ota lähikuvia kaikista sinua kiehtovista kauniista luonnon elementeistä. Voit halutessasi tutkia ottamiasi kuvia heti otettuasi tai palaa niihin myöhemmin kotona.

 

  1. Samalla kun kuvaat, tallenna kuviisi sitä tunnetta, mitä tunnet, kun kohdetta ihailevasti ja arvostavasti katselet. Tallenna kuvatessasi kuviisi juuri sen hetken tunteet ja olotilat.

 

  1. Tallenna kuvat, jotka ovat mielestäsi kaikkein kauneimmat ja/tai herättävät lämpimimmät tunteet. Voit myös tallentaa kuvasi esimerkiksi tietokoneen näytönkuvaksi, niin palaat aina kuvaushetkeen, kun konettasi avaat.

 

  1. Palaa kuviesi ääreen aina silloin, kun tarvitset pikamatkaa luontoon ja sen voimauttavaan tunnelmaan, etkä pääse sinne lähtemään. Tiesitkö, että luonnon parantava voima tulee luoksesi myös valokuvien kautta?

 

Toivon sinulle voimaannuttavia hetkiä luonnossa samoillen ja valokuvia ottaen. Jos haluat jakaa kokemuksiasi, havaintojasi tai ajatuksia, niin laita viestiä annukka@hopeigo.fi. Olen aina kaikista saamistani viesteistä äärimmäisen kiitollinen.

– Annukka

Back To Top